top of page

Kurser i Mindful Mosaik

Arbejdet med at udtrykke sig i klassisk mosaik en måde at opleve flow i en kreativ proces giver fordi man dykker ned i en tusinde år gammel tradition og et legendarisk håndværk.

Mindfulness betyder at være nærværende og til stede lige nu i dette øjeblik. Det er en måde hvor man er nærværende, opmærksom, kærlig og venlig imod en selv.

Mindful Mosaik handler om at have sin fulde opmærksomhed på det du oplever her. På den måde bliver dit fokus på den kreative proces, og opmærksomhed og koncentration er i det du laver. Det giver dig mulighed for at mærke dig selv i nuet.

I mit værksted i Vestergade 60 underviser jeg i mindful mosaik på små hold.

Mosaik

Mosaikkens historie

Mosaikker er stykker af en helhed samlet i en fortælling der strækker sig fra de første mennesker i oldtidsbyen Ur 2900 f.Kr. Små stykker terrakotta er sat sammen til smukke geometriske figurer. Senere gjorde grækerne dem kunsten efter med sten.

 

Romerne skabte de storslåede mesterværker der i dag giver os uforglemmelige oplevelser. Mosaikkernes historie er en odyssé fra de tidligste tider til vor tid.

 

Mosaikker har bragt kunst og farve til Europas vægge og gulve i tusinder af år.  Mosaikker er blevet kaldet „malerier der holder evigt”.

Den tidligste gulvmosaik der er fundet i Tyrkiet (Gordio) og er fra det 8. århundrede f.Kr. lavet af småsten i sorte, hvide røde og blå farver. Mosaik i småsten (ciottolato) er fundet bl.a. i Paella i Grækenland fra det 5. århundrede f.Kr.


Da romerne erobrede Grækenland i 146 f.Kr. blev de fascineret af grækernes stenbilleder og med grækernes mosaikker som inspiration skabte de deres egen teknik, som stadig i dag er den teknik, der bruges til at skabe mosaikker.

Grækerne skabte værktøjet der er i stand til at forme sten og marmor. Med det værktøj huggede de firkantede tessera ud af marmor og med dem skabte de sofistikerede mosaikgulve.

Sofistikerede mosaikgulve ses i stort set alle bygningsværker, der er relateret den romerske tidperiode. Klassisk mosaik arbejder ofte med billeder fra den romerske periode men også med den byzantinske som efterfulgte den romerske periode og blandt andet kan ses i kirkerne I Ravenna. Endelig bruges referencer til romanske gulvmosaikker som de kan ses i franske kirker fra den tid.

Gamle teknikker giver fordybelse

Andamenti er det italienske udtryk der bruges for mosaikpenselstrøg. Klassisk mosaik er bygget op af andamenti, ligesom penselstrøg i et maleri. 
 

Grundlaget for mindful mosaik er mosaikkernes historie og mosaikkernes teknik. Ved at arbejde med andamenti for at skabe eller genskabe mosaikkerne fra dengang giver vi vores nervesystem ro og plads til fordybelse.

Mindful Mosaik · Kristine Inez Birkedal

Kristine Inez Birkedal

Mosaikmager / Ergoterapeut / Kunstterapeut

Vestergade 60, 5700 Svendborg


Mobil: (+45) 30 84 86 31

Skriv til Kristine: kbirkedal@hotmail.com

bottom of page